Skip to main content

Χαράδρα Βελίτσας – Διπόταμα

Στους ελατόφυτους πρόποδες του Παρνασσού, στην ανατολική πλευρά του, βρίσκεται η χαράδρα της Βελίτσας. Βρισκόμαστε στα όρια του νομού Φθιώτιδας. Στα αριστερά ριζά της χαράδρας βρίσκεται η μονή Παναγίας Oδηγήτριας. Ενώ στη δεξιά απόληξή της, στα 450 μ υψόμετρο, είναι φωλιασμένη η …Ωραία Τιθορέα. Όλη αυτή η πλευρά του Παρνασσού κατοπτεύει την εκτεταμένη λωρίδα κάμπου, του βιοτικού Κηφισού, μέχρι να συναντήσει την αντικρινή έξαρση, το όρος Καλλίδρομο. Σε αυτόν τον κάμπο οφείλεται και το άνετο ταξίδι μας μέχρι να φτάσουμε στον προορισμό μας κάτι που μπαίνει στα ατού αυτής της εκδρομής όπως και η κοντινή απόσταση από την Αθήνα(135χλμ).

Η διαδρομή μας.

Ξεκινάμε λίγο πριν τη μονή και ακολουθούμε χωματόδρομο με προοδευτική ανηφόρα για περίπου 3,5 χιλιόμετρα μέχρι να φτάσουμε στο εκκλησάκι του Αγ. Ιωάννη. Ενώ αρχικά η βλάστηση δεν είναι πολύ υψηλή, τα έλατα δεν αργουν να κάνουν την εμφάνισή τους. Και έτσι σχεδόν πριν το μέσο αυτής της απόστασης μας συντροφεύουν με τη λυγερή τους σιλουέτα. Στο εκκλησάκι του Αϊ Γιάννη θα είναι η στάση μας. Από εκεί και έπειτα βρισκόμαστε σε μονοπάτι που χάρη στον υδραύλακα που εχει κατασκευαστει σε παράλληλη πορεία σε πολλά σημεία νιώθουμε και ακούμε την παρουσία του νερού. Είναι το ρέμα Καψάλα που το τροφοδοτεί.

Η κλίση είναι ανηφορική με παρεμβολές από επίπεδα κομμάτια για ανάπαυλα στους παλμούς μας που θα ανεβαίνουν σε ελεγχόμενα επίπεδα.

Φτάνοντας στα διπόταμα μας περιμένει το μαγευτικό σκηνικό όπου δύο ποταμοί ενώνονται σε εναν. Καταρρακτάκια και βάθρες σε ασπριδερά πετρώματα σε προκαλούν.Τα νερά είναι “κρύσταλλο”, μόνο για τολμηρούς και προπονημένους. Είναι η  στιγμή που όλοι μας θα ανταμειφθούμε για τον κόπο μας. Η στιγμή που θα αράξουμε και θα αφουγκραστούμε τους ήχους της φύσης με όλες τις αισθήσεις μας. Η βλάστηση εκτός από τα έλατα αποτελείται από βελανιδιές, κουμαριές, κέδρους. 

 

Μετα την ολοκλήρωση της διαδρομής ακολουθεί γεύμα σε Ταβέρνα στην Τιθορέα και ενα αποχαιρετιστήριο καφέ στην απίθανη πλατεία ‘μπαλκόνι’, με τον υπεραιωνόβιο πλάτανο.

Λίγα λόγια για την ιστορία…Η χαράδρα της Βελίτσας έχει πάρει το όνομά της από το προγενεστερο όνομα της Τιθορέας. Υπήρξε μια από τις “αετοφωλιές” για τους στερεοελλαδίτες αγωνιστές της απελευθέρωσής μας. Στα πρανή του υπάρχουν σπηλιές που φιλοξένησαν την ασκλάβωτη κλεφτουριά, με γνωστότερη τη σπηλιά του Οδυσσέα Ανδρούτσου.Το όνομα Τιθορέα ανάγεται στα αρχαία χρόνια καθώς στην ίδια θέση υπήρχε ο ομώνυμος οικισμός, Γι’αυτο το λόγο θα δούμε ανάμεσα στα σπίτια και  απομεινάρια αρχαίου τοιχίσματος.

Πληροφορίες διδρομής

Bαθμός δυσκολίας: 1+

Κατάλληλη για αρχάριους με καλή φυσική κατάσταση

Συνολικό μήκος διαδρομής: περίπου 9χλμ

Διάρκεια πεζοπορίας με στάσεις: 4:30

Αναμενόμενος Χρόνος επιστροφής: 9:00

Μετακίνηση με ιδία οχήματα

Σημείο συνάντησης: Πάρκινγκ Φούρνος Χωριάτικο Αγ. Στεφάνου

Ωρα Συνάντησης: 8:00π.μ