Αγαπάμε ΛΑΥΡΙΟ …. και ξαναπάμε
Ένα ένδοξο παρελθόν μας περιμένει να το ανιχνεύσουμε.
Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024
Όποιος έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει το Λαύριο, ως προς την ιστορία του και τον γελογικό του πλούτο, είναι βέβαιο πως θέλει να επιστρέφει.
Έτσι και εμείς μετά την περσινή μας επίσκεψη, έχουμε αφήσει εκκρεμότητες. Είδαμε στο ορυκτολογικό μουσείο ένα μέρος των υπόγειων θησαυρών του, αντικρύσαμε το αρχαιότερο θέατρο στον κόσμο, στο Θορικό και πεζοπορίσαμε στην κοιλάδα από όπου διερχόταν το πρώτο βιομηχανικό τρένο της Ελλάδας.
Οι λογαριασμοί με το Λαύριο δεν κλείνουν τόσο εύκολα αλλά θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε ένα ακόμη κομμάτι της ιστορίας του.
Θα ταξιδέψουμε νοητά στη μακρά βιομηχανική ιστορία του.
Οι εγκαταστάσεις της γαλλικής εταιρείας, η πρώτη βιομηχανίας στον Ελλαδικό χώρο που δημιουργήθηκε το 1876, είναι από μόνες τους ένα πραγματικά μοναδικό μνημείο βιομηχανικής αρχαιολογίας. Μια αρχιτεκτονική κατασκευή ξεχωριστή που ξαφνιάζει. Θα ξεναγηθούμε στα ιστορικά και διατηρητέα κτίρια της πρώην Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου και στο χώρο γύρω από αυτά, συνολικής έκτασης 250 στρεμμάτων. Το Τεχνολογικό – Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου ιδρύθηκε το 1995 από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Μπορεί να τα θαυμάσει κανείς, παίρνοντας βιώματα, γνώση και αισθήματα μιας ολόκληρης εποχής και ενός άλλου τρόπου ζωής.
Θα εισέλθουμε (όχι σε μεγάλο βάθος για λόγους ασφάλειας) σε μια σύγχρονη στοά, τη στοά παρών, την είσοδο δηλαδή όπου οι μεταλλωρύχοι της σύγχρονης εποχής κατέβαιναν στα έγκτατης γης. Ο κ. Βασίλης Στεργίου, ένας άνθρωπος με μεγάλη αγάπη για τον τόπο που μεγάλωσε, ένας αθεράπευτα παθιασμένος συλλέκτης ορυκτών και αυθόρμητος επιστήμονας της ορυκτολογίας θα μας δείξει τα μαγικά του ορυκτά.
Θα ακολουθήσει βέβαια μια στάση σε χώρο αναψυχής.
Και για το τέλος έχουμε την επίσκεψη στην κοιλάδα των πλυντηρίων εμπλουτισμού μεταλλευμάτων που προκαλεί τον θαυμασμό για την επινοητικότητα των προγόνων μας. Στη θέση Σούριζα μέσα στον εθνικού δρυμό Σουνίου βρίσκονται τα εργαστήρια, οι βιομηχανίες εγκαταστάσεις της αρχαιότητας. Αποκαλύφθηκαν μετά την αποκομιδή τόνων μεταλλευτικών καταλοίπων από την αρχαιότητα.
Εκεί θα είναι και το μοναδικό μέρος που θα περπατήσουμε για να φτάσουμε στην κοιλάδα. Και εδώ ο Κ. Βασίλης Στεργίου με εποπτικό υλικό, τις γνώσεις του και το πάθος του, θα μας εξηγήσει την επίμοχθη διαδικασία του εμπλουτισμού και της παραγωγής του αργύρου κατά την αρχαιότητα.
Συνάντηση στο Λαύριο
- Ώρα συνάντησης: 10:30
- Αναμενόμενη ώρα λήξης της δραστηριότητας: 16:30 π.μ
Μετά το τέλος της εκδρομής έχουμε προτάσεις από πολύ “έμπειρες πηγές” για φαγητό στην πόλη του Λαυρίου.
Διαδρομή κατάλληλη για παιδιά από 7 χρονών